BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Placki z gulaszem mięsno - warzywnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj zaserwowałam mojej rodzince placki z smacznym gulaszem z mięsa indyczego z dodatkiem warzyw.

Placki z gulaszem mięsno - warzywnym

Składniki:

Placki z gulaszem mięsno - warzywnym

 

  • Gulasz;
  • cebula 1 szt.( większa )
  • 300 g pieczarek,
  • filet z indyka około 500 g,
  • olej 2 łyżki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do indyka 1 płaska łyżeczka,
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
  • śmietana 30 % 200 g,
  • maka 2 łyżki,

 

Sposób przygotowania:

Placki z gulaszem mięsno - warzywnym
Gulasz do placków;

Cebule obrać i pokroić w półksiężyce.

To samo zrobić z pieczarkami, obrać , opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Indyka opłukać, pokroić w większe kawałki, a następnie podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem , przyprawą do indyka dodać czosnek granulowany. 

Po podsmażeniu mięso wyjąc , wlać resztę oleju i smażyć na nim pieczarki przez około 10 minut, po połowie smażenia dołożyć do pieczarek obraną , pokrojoną cebule.

Następnie dodać szklankę bulionu warzywnego zagotować,zalać rozmieszaną śmietaną z odrobiną mąki i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.

W razie potrzeby przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Placki ziemniaczane;

obrać i opłukać ziemniaki , zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do startych ziemniaków zetrzeć obraną cebule.

Dodajemy jajko , przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), sól,pieprz przyprawę w płynie oraz mąkę ( ile będzie potrzeba w zależności od gęstości ciasta).

Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki nam sie połączyły.

Rozgrzewamy olej na patelni. 

Z ciasta nakładamy placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Gotowe placki podajemy oblane gulaszem.