Sposób przygotowania:
Placek po zbójnicku
Przygotować gulasz:
Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki.
Następnie na kazdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną jogurtu lub śmietany, posypać natką pietruszki i podawać.
Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki.
Następnie na kazdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną jogurtu lub śmietany, posypać natką pietruszki i podawać.
Magdalena88
zbysiowa