migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placek po zbójnicku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Zapraszam na moją wersję.

Placek po zbójnicku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po zbójnicku

gulasz

  • 600 g karkówki
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 listki laurowe
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki śmietany 18 %

placki ziemniaczane

dodatkowo

  • jogurt lub kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Placek po zbójnicku
Przygotować gulasz:

Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki.

Następnie na kazdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną jogurtu lub śmietany, posypać natką pietruszki i podawać.
Placek po zbójnicku
Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor.
Placek po zbójnicku
Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę.
Placek po zbójnicku
Placek po zbójnicku
Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe.

Tagi:

placek