ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Placki z kalarepy z papryką i sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami, jak mamy ochotę na placki, robię je np. z kalarepy. Z dodatkiem papryki mają fajny, wyrazisty smak.

Placki z kalarepy z papryką i sosem czosnkowym

Składniki:

Placki z kalarepy z papryką i sosem czosnkowym

 

 

 

 

  • łyżka siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Placki z kalarepy z papryką i sosem czosnkowym

ETAP 1:

Kalarepę i paprykę umyć i osuszyć. Kalarepę obrać.

Paprykę pozbawić gniazda nasiennego. Kalarepę i paprykę zetrzeć na tarce do warzyw, na zapałki.

Dodać roztrzepane jajka z mlekiem, mąkę żytnią i wszystko dobrze pomieszać. ( Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze mąki ).

Dodać do smaku pieprz młotkowany z kolendrą, zioła i sól. Rozgrzać patelnię z olejem rzepakowym . Nakładać zgrabne placki i smażyć na złoty kolor. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Składniki na sos wymieszać razem. Placki podawać z sosem i koperkiem. Smacznego.


Tagi:

placki warzywa