Sposób przygotowania:
Placki z kurczakiem, śliwkami i czuszką
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę elektryczną wraz z piórkami obranej i opłukanej cebuli. kurczaka ugotować, ostudzić i obrać mięso z kości i skórek, czuszki naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki, opłukać oraz posiekać na cienkie talarki jak i śliwki suszone. Do masy ziemniaczanej dodać trochę mąki ziemniaczanej lub pszennej, wbić jajko surowe, doprawić solą czosnkową i curry oraz wymieszać dodając suszonych śliwek z czuszkami. Rozgrzać olej na patelni i naprzód przesmażyć kawałki kurczaka i kłaść na to łyżkami masę ziemniaczaną, przyklepując ją na placki (ok.3 szt). Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron, wyjąć, odsączyć z tłuszczu nad patelnią i przełożyć na talerz i smażyć kolejną turę. Podawać i jeść.