Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Placki z ziemniaków z bryndzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki na ostro z dodatkiem bryndzy – z kuchni góralskiej .

Placki z ziemniaków z bryndzą

Składniki:

Placki z ziemniaków z bryndzą

 

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 dag bryndzy ( takiej o kremowej konsystencji )
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki z ziemniaków z bryndzą
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , bryndzę i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną .