Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
danielek