edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane to proste i niezawodne danie obiadowe. Najlepiej smakują ciepłe z sosem grzybowym, pieczarkowym, gulaszem czy po prostu z śmietaną lub posypane cukrem.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.

3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.

5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i myjemy na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
Obrane ziemniaki najlepiej scieramy na tarce
Placki ziemniaczane
Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę
Placki ziemniaczane
Po mącę dodajemy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem