Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy.

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Składniki:

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami

Klopsiki:

Placki:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania klopsików

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami
1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.

3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące. Życzę smacznego.