Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym
Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.
Zetrzeć na tarce o małych oczach wraz z obraną cebulą, odstawić.
Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.
Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Grzyby w mleczu kokosowym: Grzyby dokładnie umyć,pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 5 min.
Wlać mleczko kokosowe, dusić do zgęstnięcia sosu, doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z parowa łyżkami sosu, przelać na patelnie, wymieszać.
Placki podawać w towarzystwie grzybów.
Zetrzeć na tarce o małych oczach wraz z obraną cebulą, odstawić.
Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.
Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Grzyby w mleczu kokosowym: Grzyby dokładnie umyć,pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 5 min.
Wlać mleczko kokosowe, dusić do zgęstnięcia sosu, doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z parowa łyżkami sosu, przelać na patelnie, wymieszać.
Placki podawać w towarzystwie grzybów.
robaczek
Martyna12
Polecam spróbować, sos wychodzi bardzo smaczny :)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki