Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość kontrowersyjne połączenie leśnych grzybów z mleczkiem kokosowym było strzałem w dziesiątkę. Smaki idealnie do siebie pasują. Grzyby w kremowym sosie jako dodatek do chrupiących, cebulowych placków ziemniaczanych to jest to :)

Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym

Składniki:

Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym
Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.

Zetrzeć na tarce o małych oczach wraz z obraną cebulą, odstawić.

Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.

Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy.

Wymieszać dokładnie.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.

Grzyby w mleczu kokosowym: Grzyby dokładnie umyć,pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby.

Smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 5 min.

Wlać mleczko kokosowe, dusić do zgęstnięcia sosu, doprawić solą i pieprzem.

Śmietanę połączyć z parowa łyżkami sosu, przelać na patelnie, wymieszać.

Placki podawać w towarzystwie grzybów.