edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka po bretońsku to danie jednogarnkowe dobrze znane wszystkim, które sprawdzi się najlepiej w kuchni w okresie jesienno-zimowym.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 500 g fasoli Jaś
  • 200 g kiełbasy
  • 2 średnie cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • Olej do smażenia
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
1. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia najlepiej przez noc.

2. Fasolę odsączamy z wody. Zalewamy ponownie fasolkę wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

3. W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do gotującej się fasolki.

4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę z pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli, mąki oraz masła.

5. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem oraz dodajemy starty czosnek i gotujemy wszystko razem około 10 min.

6. Najlepiej podawać ją samą lub ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się również jako dodatek do ugotowanych ziemniaków.
Fasolka po bretońsku
Fasola jaś główny składnik fasolki po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Pokrojona w kosteczkę cebula potrzebna do zasmażki
Fasolka po bretońsku
zasmażka z cebulki i mąki oraz masła do dodania do fasolki
Fasolka po bretońsku
Fasolka z dodatkiem koncentratu pomidorowego