Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
1. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia najlepiej przez noc.
2. Fasolę odsączamy z wody. Zalewamy ponownie fasolkę wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
3. W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do gotującej się fasolki.
4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę z pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli, mąki oraz masła.
5. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem oraz dodajemy starty czosnek i gotujemy wszystko razem około 10 min.
6. Najlepiej podawać ją samą lub ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się również jako dodatek do ugotowanych ziemniaków.
2. Fasolę odsączamy z wody. Zalewamy ponownie fasolkę wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
3. W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do gotującej się fasolki.
4. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę z pokrojonej w drobną kosteczkę cebuli, mąki oraz masła.
5. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem oraz dodajemy starty czosnek i gotujemy wszystko razem około 10 min.
6. Najlepiej podawać ją samą lub ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się również jako dodatek do ugotowanych ziemniaków.
biedroneczki