Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Placki ziemniaczane "Carmen"

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite również z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane "Carmen"

Składniki:

Placki ziemniaczane "Carmen"

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane "Carmen"
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce. Utarte składniki połączyć i wymieszać. Lekko odcisnąć. Dodać koncentrat pomidorowy, mąkę i roztrzepane jajka. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do momentu, aż się lekko zrumienią. Podawać z sezonową surówką. Placki dobrze smakują, gdy poleje się je gęstą kwaśną śmietaną.