Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane - mini
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, następnie przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę , dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wbijamy jajko,dodajemy mąkę,sól,pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy małe placuszki z 1 łyżki masy ziemniaczanej- jeden placek.Mini placuszki smażymy z każdej strony po 3 minuty a następnie przekładamy na ręczniki papierowe celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Następnie placuszki układamy na formie do pieczenia,posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i wkładamy do nagrzanego piekarnia na 3 minuty, do rozpuszczenia się sera. Gotowe placuszki posypujemy szczypiorkiem.Serwujemy na gorąco.