pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

popularne placki o smaku paprykowym

Placki ziemniaczane paprykowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane paprykowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane paprykowe
Rozpoczynam od cebuli, która obieram i bardzo drobno szatkuję. Następnie dodaję stare ziemniaki. Odlewam z masy 4 łyżki wody. Przyprawiam i wbijam jajko. Wsypuję mąkę. Najpierw ziemniaczaną i całość mieszam. Następnie dodaję stopniowo pszenną tak aby powstała masa była lekko lejąca. Na koniec wsypuję paprykę i mieszam ponownie (papryka również trochę zagęści nam masę). Na patelni rozgrzewam odrobinę smalcu. Łyżką wykładam masę ziemniaczaną i formuje podłużne placki. Smażę na rumiano, za każdym razem uzupełniając tłuszcz. Placki posłużyły jako dodatek do pieczonego mięsa, polane sosem własnym z szynki. Smacznego.
Placki ziemniaczane paprykowe
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy
Placki ziemniaczane paprykowe
Słodką paprykę mieloną sypiemy aż 2 łyżki
Placki ziemniaczane paprykowe
Z masy ziemniaczanej formujemy podłużne placki które smażymy
Placki ziemniaczane paprykowe
Placki smażymy z każdej strony po kilka minut do zarumienienia