Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Placki ziemniaczane z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem. Właśnie takie robiło się u mnie w domu - z kawałkami boczku i pachnące ziołami.

Placki ziemniaczane z boczkiem

Składniki:

Placki ziemniaczane z boczkiem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 180-200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są
  • mączyste, wystarczą 3 łyżki)
  • sól, pieprz
  • łyżka suszonego lub kilka
  • gałązek świeżego tymianku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z boczkiem
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Z ziemniaków odcisnąć nadmiar wody, wymieszać je z pokrojonym boczkiem i cebulą. Wbić jajka, wsypać mąkę, i dobrze doprawić do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Wykładać porcjami na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażyć na złotobrązowy kolor. Gotowe odkładać na papierowe ręczniczki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym dipem, sosem grzybowym lub gulaszem.