Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z boczkiem i cebulą
Obieramy i myjemy ziemniaki, trzemy je na tarce na największych otworach. Dodajemy pieprzu do smaku.
Kroimy boczek i cebulę w kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dodajemy jajko, całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, formujemy placki rękami, smażymy na małym ogniu aż do zarumienienia na złocisty kolor.
Przed wyłożeniem na talerz kładziemy każdy placek na papierze śniadaniowym, tak aby papier wchłonął zbędny tłuszcz, po czym placki nadają się do zjedzenia :) Można udekorować pietruszką :)
Kroimy boczek i cebulę w kostkę, dodajemy do utartych ziemniaków. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dodajemy jajko, całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, formujemy placki rękami, smażymy na małym ogniu aż do zarumienienia na złocisty kolor.
Przed wyłożeniem na talerz kładziemy każdy placek na papierze śniadaniowym, tak aby papier wchłonął zbędny tłuszcz, po czym placki nadają się do zjedzenia :) Można udekorować pietruszką :)
Pyza
msewka
Babciagramolka