Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane z bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki z tartych ziemniaków są popularne i smaczne. Można je podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Placki ziemniaczane z bułką tartą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z bułką tartą

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z bułką tartą
Ziemniaki mi cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Wyłożyć na sito, osączyć z nadmiaru wody. Włożyć do miski, dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, majonez wymieszany z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pierzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z bułką tartą
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce lub w blenderze
Placki ziemniaczane z bułką tartą
Starte ziemniaki osączyć z nadmiaru wody
Placki ziemniaczane z bułką tartą
Dodać jajka pozostałe składniki i przyprawy
Placki ziemniaczane z bułką tartą
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.