Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kabaczkiem lub cuk
Z obranych ze skórki kabaczka lub cukinii usuwamy pestki i miąższ i ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami. ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy. cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu [powinna się zeszklić, ale nie zrumienić], czosnek drobno posiekać. gotowane ziemniaki rozcieramy z podsmażoną cebulą i żółtkami na puszystą masę, dodajemy przyprawy i pozostałe składniki, wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec dodając pianę ubitą z 2 białek. gdy masa będzie zbyt lekka, dodajemy bułkę tartą. Na gorącym tłuszczu smażymy niewielkie placuszki, rumieniąc z obu stron na złoty kolor.
elutka
nika_00
Jak kiedyś robiłam tradycyjnie placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii to były ok.