lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znudzimy mnie już tradycyjne placki ziemniaczane. Postanowiłam tym razem zrobić z mąką krupczatką . Co tam trzeba próbować nowych smaków . Wyjść poza tradycję i smakową nudę .

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki
Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody. Wsypujemy mąkę krupczatkę. Dodajemy sól i pieprz. Wbijajmy jajko. Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile ( 15 minut) aby ciasto doszło do siebie. Oliwę wlewamy i włączamy gaz . Kiedy oliwa już "strzela " nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron na rumiany kolor. Uwielbiam te placki jeść z sosem czosnkowym jak i majonezowo - keczupowym
Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki
Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody.
Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki
Wsypujemy mąkę krupczatkę. Dodajemy sól i pieprz. Wbijajmy jajko.
Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki krupczatki
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile ( 15 minut) aby ciasto doszło do siebie. Oliwę wlewamy i włączamy gaz . Kiedy oliwa już