Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Placki ziemniaczane z dynią, cukinią marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfkowane. Mozna jeść samodzielne z dodatkiem klesa ze śmietany lub cukrem pudrem, albo polane sosem.

Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dynią, cukinią marchewką

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule
  • 30 dag dynii hokkaido
  • 3 dag cukinii
  • 5 łyzek mąki szennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz do smamu
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dynią, cukinią marchewką

ETAP 1:

Ziemniaki i marchew obrać. Z dynii i cukinii wydrążyć gniazda nasienne i obrać.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce. Dodać sól, wymieszać. Odstawić na pół godziny lub dłużej. Odlać około 3/4 szklanki zebranego płynu. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki, szczypiorek i pieprz. Wymieszać dokładnie. Nakładać łyżką na gorący tłuszcz i smażyć placuszki na rumiano z obu stron.

Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką
Ziemniaki i pozbawione gniazd nasiennych warzywa
Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką
Wszystkie produkty zostały zmielone w maszynce do mięsa.
Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką
Dodatkowe skladniki dodane do zmielonych składników
Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać
Placki ziemniaczane z dynią, cukinią  marchewką
Upieczone na rumiano placki ziemnaczan w nowej odsłonie