kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki z farszem z kapusty i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na naleśniki w wersji wytrawnej. Naleśniki przygotowałam z farszem z kapusty, dyni i mozzarelli. Naleśniki są bardzo smaczne . Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Naleśniki z farszem z kapusty i dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z farszem z kapusty i dyni

 

 

  • 450 g białej kapusty
  • 200 g dyni (bez skórki i pestek)
  • 3 szkl gorącej wody do gotowania warzyw
  • 1 duża cebula
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki szczypiorku do farszu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania naleśników

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem z kapusty i dyni
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy.

Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej. Kapustę i dynię przekładamy do garnka, wlewamy gorącą wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym maśle. Ugotowane warzywa przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Przekładamy do miski i dodajemy cebulę, startą mozzarellę, szczypiorek i przyprawy. Mieszamy.

Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Na każdy naleśnik wkładamy trochę farszu i składamy, posypujemy szczypiorkiem.
Naleśniki z farszem z kapusty i dyni
Oczyszczoną kapustę kroimy na bardzo drobno.
Naleśniki z farszem z kapusty i dyni
Do pokrojonej kapusty dodajemy startą dynię.
Naleśniki z farszem z kapusty i dyni
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Naleśniki z farszem z kapusty i dyni
Przygotowany farsz nakładamy na usmażone naleśniki.