ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka z kurczaka pieczone w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka marynowane w przyprawie do drobiu pikantnej całą noc. Pieczone w rękawie w piekarniku są mocno zrumienione i z chrupiącą skórką.

Udka z kurczaka pieczone w rękawie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z kurczaka pieczone w rękawie

 

  • Udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
  • sól 2 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie 3 łyżki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka pieczone w rękawie
Duże udka kurczaka przeciąć na połowę i jest pałka i podudzie, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce większej wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do kurczaka pikantną, przyprawą w płynie, solą, włożyć porcje kurczaka i dokładnie w marynacie wymieszać, schować do lodówki na kilka godzin.

Rękaw do pieczenia umieścić w blaszce do pieczenia, powkładać do rękawa porcje kurczaka, wlać marynatę, mocno zawiązać rękaw, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, granie góra/dól około 50 minut.

Następnie rękaw rozciąć na środku i piec w termoobiegu na 160C około 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno.
W rękawie pieczone na rumiano udka kurczaka
Marynata z olejem nie wysusza pieczonego kurczaka.
W rękawie pieczone na rumiano udka kurczaka
Kurczak czy inne mięsa w rekawie są nie suche.
W rękawie pieczone na rumiano udka kurczaka
Dopieczenie na teroobiegu nadaje chrupkości skórce.