kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1394]

Sos mięsny z dynią i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny sos mięsny z warzywami. Sos przygotowałam z mięsa mielonego i dyni, selera, cebuli. Sos podałam z makaronem, ale możemy go podać np. z kaszą lub ryżem. Polecam.

Sos mięsny z dynią i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos mięsny z dynią i warzywami

 

  • 400 g dyni
  • 150 g selera
  • 1 duża cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki masła
  • 3 listki laurowe
  • 0,5 l gorącej wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 400 g makaronu
  • woda do gotowania makaronu
  • sól + olej do gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Sos mięsny z dynią i warzywami
Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki, kroimy w kostkę. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelnię przekładamy warzywa i mięso, dodajemy masło i smażymy około 10 minut. Wlewamy gorącą wodą i dodajemy listki laurowe, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotujemy razem przez kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.
Sos mięsny z dynią i warzywami
Obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę.
Sos mięsny z dynią i warzywami
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Sos mięsny z dynią i warzywami
Obrany ze skórki seler kroimy w kostkę.
Sos mięsny z dynią i warzywami
Do przesmażonego mięsa i warzyw dolewamy wodę.
Sos mięsny z dynią i warzywami
Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.