Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem kaszy i warzyw to pomysł na tanie i bardzo smaczne danie. Można je podawać same lub z dowolnym sosem.

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

Składniki:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

ETAP 1:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem
Jarmuż, ziemniaki, cebulę i kaszę połączyć.

Jarmuż blanszować w osolonej wodzie, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z ugotowaną kaszą, dodać drobno pokrojoną cebulę i jarmuż, ostudzić.

ETAP 2:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem
Do kaszy dodać startą marchewkę i pół miękką kapustę.

Kapustę drobno posiekać, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę i marchew wsypać do kaszy.

ETAP 3:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem
Do kaszy z warzywami dodać jajko i mąkę.

Jajko roztrzepać, połączyć z warzywami, dodać mąkę i zmiażdżony czosnek.

ETAP 4:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 5:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony.

ETAP 6:

Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

Rumiane placuszki osączyć na papierowym ręczniku.