migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Placki ziemniaczane z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane są proste i smaczne. Można je podawać na słodko i na wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem jarmużu. Dzięki temu nabrały fajnego posmaku.

Placki ziemniaczane z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z jarmużem
Jarmuż zalać wodą i zagotować. Gotować ok 3-5 minut aby zmiękł. Następnie osączyć na sicie i wystudzić.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku.

Masę dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.

Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.

Ja swoje placki podałam z sosem pieczarkowym.
Placki ziemniaczane z jarmużem
Jarmuż zalać wodą i zagotować. Gotować ok 3-5 minut aby zmiękł. Następnie osączyć na sicie i wystudzić.
Placki ziemniaczane z jarmużem
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Placki ziemniaczane z jarmużem
Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku.
Placki ziemniaczane z jarmużem
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor.