Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z jarmużem
Jarmuż zalać wodą i zagotować. Gotować ok 3-5 minut aby zmiękł. Następnie osączyć na sicie i wystudzić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku.
Masę dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.
Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.
Ja swoje placki podałam z sosem pieczarkowym.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku.
Masę dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.
Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.
Ja swoje placki podałam z sosem pieczarkowym.