VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesień i zima to dla mnie taki czas kiedy uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu.

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Składniki:

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym

 

 

  • Sos pomidorowy z kiełbaskami:
  • 1 biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 kiełbaski wiedeńskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę pszenną i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące. 

Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz plasterki kiełbasek wiedeńskich. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.