Sposób przygotowania:
Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym
Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę pszenną i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.
Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz plasterki kiełbasek wiedeńskich. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.
Na drugiej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz plasterki kiełbasek wiedeńskich. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu.