pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smakowite placki z dziki dodatkiem

Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem

 

  • ziemniaki 2 kg
  • mięso z pieczonego dzika 30 dag
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Ziemniaki obieramy i myjemy. Trzemy na tarce. Odlewamy 3 łyżki krochmalu. Wycięte skrawki mięsa z pieczonego dzika drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy sól do smaku. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy na patelnię masę ziemniaczaną i formujemy podłużne placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podałem z ogórkami małosolnymi. Smacznego.
Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy
Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Masę ziemniaczaną mieszamy z siekaną dziczyzną
Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Masy dokładnie mieszamy. Ciasto powinno byc jednolite.
Placki ziemniaczane z pieczonym dzikiem
Formujemy placki i smażymy na rzgrzanym tłuszczu