Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z serem żółtym
Obieramy ziemniaki i cebulę. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mielenia w maszynce. Następnie wrzucamy ząbki czosnku i ser żółty także do zmielenia. Mieszamy i dodajemy 5 łyżek mąki, 1 jajko i 1/2 łyżki oleju. Znowu mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli przygotowana masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy łyżką naszą zmieloną masę. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, żeby placki nie tylko na zewnątrz się usmażyły, ale również w środku. Gotowe wyjmujemy na talerz i podajemy np ze śmietaną. Czas przygotowania to do pół godziny plus ewentualnie 15 minut w zależności od szybkości smażenia. Smacznego:)