LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super chrupiące, smakują wyśmienicie.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

  • Placki: ziemniaki 4
  • jaja 2
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
  • szynka ok. 10 dag
  • szczypiorek pokrojony ½ szklanki

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać. Dodać szczypiorek i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiano, by były chrupiące. Przygotować sos: Szynkę drobno pokroić w kostkę, przesmażyć. Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ścieranie ziemniaków na tarce o grubych oczkach.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Dodanie mąki i jajek do startych ziemniaków.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Dodanie szczypiorku do masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Smażenie placków ziemniaczanych ze szczypiorkiem.