WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2144]

Placki ziemniaczano - cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z ciasta podobnego jak na kopytka zagniecione ze zmieloną przesmażoną cebulą. Mają dzięki niej bardzo fajny smak i zapach.

Placki ziemniaczano - cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczano - cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - cebulowe

ETAP 1:

Ziemniaki ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. W trakcie smażenia przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Po usmażeniu odcedzić od tłuszczu i zmielić w maszynce jak ziemniaki. Cebulę wymieszać z ziemniakami. Wbić jajko, wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką żeby się nie kleiło.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na plastry. Każdy plaster lekko spłaszczyć formując placek o grubości ok. 0,5 cm.

Na patelni rozgrzać olej i układać placki. Smażyć na złotobrązowy kolor. Zdejmować na ręcznik papierowy.

Placki ziemniaczano - cebulowe
placki ziemniaczano - cebulowe w trakcie smażenia na oleju
Placki ziemniaczano - cebulowe
Placki uformowane z ciasta przed włożeniem na patelnię
Placki ziemniaczano - cebulowe
Zagniecione ciasto ziemniaczano - cebulowe
Placki ziemniaczano - cebulowe
Ziemniaki zmielone z cebulą przesmażoną na oleju