BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Placki ziemniaczano - cukiniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i pieczarek smakują wyśmienicie. Po usmażeniu są chrupiące i kruche.

Placki ziemniaczano  - cukiniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczano - cukiniowe

 

  • 2 - 3 średnie ziemniaki obrane ,starte na tarce.
  • 200 g obranych startych na tarce i podsmażonych pieczarek
  • 1 obrana cebula
  • 1 obrana cebula
  • jajko
  • 1 obrana startareka na tarce cukinia
  • Sól,pieprz do smaku oraz przyprawa Kucharek
  • Mąka ile sie zmieści aby ciasto nie było za geste.
  • Olej do smażenia
  • Śmietana ,koperek do dekoracji.
  • Śmietan

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - cukiniowe
Sposób przygotowania .

2 - 3 średniej wielkości ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o (grubych oczkach ) 1 cebule i czosnek obieramy, ścieramy do masy na drobnych oczkach. Cukinie myjemy pod bieżącą zimną wodą, obieramy ścieramy do masy na tarce o grubych oczkach.

200 g pieczarki obierać zetrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na oleju. Przestudzić i dodać do masy ziemniaczano - cukiniowej. Wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz do smaku oraz 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek oraz mąkę.

Wszystko razem dokładnie wymieszać Smażyć z obydwu stron na gorącym oleju.

Upieczone placki można polać śmietaną.
Placki ziemniaczano  - cukiniowe
Przygotowanie składników na wyrób ciasta na placki.