WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schabowe w panierce ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety schabowe usmażone w panierce z dodatkiem gęstej śmietany 18%. Mają dzięki niej fajny posmak.

Schabowe w panierce ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe w panierce ze śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w panierce ze śmietaną

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem do mięsa na kotle o grubości kilku milimetrów. Kotlety doprawić solą i pieprzem. Jajka wybić do miseczki i lekko roztrzepać widelcem. Następnie dodać łyżkę śmietany i ponownie roztrzepać/wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Bułkę tartą wysypać na oddzielny talerz. Kotlety panierować najpierw w jajku ze śmietaną a potem w bułce. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kotlety.

Smażyć z obu stron na ładny złoty kolor. Zdejmować na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami i np. zielonym ogórkiem.

Schabowe w panierce ze śmietaną
Schabowe po usmażeniu wykładane na ręcznik papierowy
Schabowe w panierce ze śmietaną
Schabowe w trakcie smażenia na patelni na oleju
Schabowe w panierce ze śmietaną
Kotlety schabowe opanierowane w jajku ze śmietaną i w bułce
Schabowe w panierce ze śmietaną
Kotlety schabowe rozbite i doprawione solą i pieprzem