Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-gryczane z imbirem i kurczakie
Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, imbir obieramy i bardzo drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki placków (starte ziemniaki, ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną cebulkę, siekany imbir, jajko, 2 łyżki mąki, siekaną natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu) umieszczamy w misce i mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką placki, smażymy z każdej strony. Pierś kurczaka kroimy na podłużne kawałki, nie ubijamy. Przyprawiamy mięso podstawowymi przyprawami (solą i pieprzem) i panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko roztrzepane z solą i pieprzem, bułka tarta. Panierowane kawałki piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju i podajemy w gorącymi plackami. SMACZNEGO!