Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-jabłkowe :
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .
jovi
caroline1983