WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Placki ziemniaczano - marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące placki z tartych ziemniaków i marchewki, w ładnym intensywnym kolorze. Pyszne na słodko i słono.

Placki ziemniaczano - marchewkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczano - marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - marchewkowe

ETAP 1:

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć do marchewki również na drobno. Dodać jajko, mąkę tortową i szczyptę soli. Wszystko wymieszać łyżką aby składniki się ze sobą połączyły.

Na patelni rozgrzać trochę oleju. Łyżką wykładać ciasto i formować w cienkie placki. Placki smażyć na małym ogniu z dwóch stron na słoto - brązowy kolor.

Usmażone wyłożyć na talerz na ręcznik papierowy, żeby nadmiar tłuszczu się wchłonął.

Placki podawać np. z cukrem i śmietaną lub twarożkiem.

Placki ziemniaczano - marchewkowe
Placki ziemniaczano - marchewkowe w trakcie smażenia
Placki ziemniaczano - marchewkowe
Porcje ciasta wyłożone na patelnię i uformowane w placki
Placki ziemniaczano - marchewkowe
Wymieszane w misce ciasto na placki ziemniaczano - marchewkowe
Placki ziemniaczano - marchewkowe
Mąka i jajko dodane do startych na tarce warzyw
Placki ziemniaczano - marchewkowe
Marchewka i ziemniaki starte na tarce