Sposób przygotowania:
Placuszki biało-czarne z gruszkamiETAP 1:

Składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste.
ETAP 2:

Umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać.
ETAP 3:

Z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z każdej strony po około 3 minuty na złocisto, na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy.
ETAP 4:

Do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką.
ETAP 5:

Smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8.
ETAP 6:

Przed podaniem posypać pudrem cukrem.