ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Placuszki biało-czarne z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki biało-czarne czyli śmietankowo-kakaowe z gruszkami są bardzo aromatyczne, delikatne i pyszne.

Placuszki biało-czarne z gruszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

składniki:

  • jajka 3 sztuki "L"
  • sól 1 szczypta,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 szczypta,
  • olejek śmietankowy 1 łyżeczka,
  • mleko 0,5-07 litra,
  • gruszki 3 sztuki większe,
  • kakao 1 łyżka czubata,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

ETAP 1:

Placuszki biało-czarne z gruszkami
Białka powinny być barzdo dobrze ubite na pianę.

Składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste.

ETAP 2:

Placuszki biało-czarne z gruszkami
Owoce można dodać również odsączone z kompotu.

Umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać.

ETAP 3:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

Z połowy jasnego ciasta na bardzo rozgrzanym oleju smażyć nieduże placuszki z każdej strony po około 3 minuty na złocisto, na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8 odkładać na ręcznik papierowy.

ETAP 4:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

Do reszty jasnego ciasta wsypać kakao i wymieszać łyżką.

ETAP 5:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

Smażyć około 3 minuty z każdej strony placuszki na większym niż średni ogniu, na indukcji smażę na mocy 7-8.

ETAP 6:

Placuszki biało-czarne z gruszkami

Przed podaniem posypać pudrem cukrem.