BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Dyniowe placuszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam placuszki z dyni. Nie wszyscy domownicy ją lubią, ale ja jak każda gospodyni chciałam sprawdzić jaki smak mają placuszki z dyni. Okazało się, że wyszły pyszne. Nie spodziewałam się takiego smaku.

Dyniowe placuszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skóry usunąć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do startej dyni dodać jajka, przyprawy i wymieszać.

Do całości dodać mąkę i ponownie wymieszać na jednolitą masę do połączenia składników.

Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać porcje masy formując placuszki.

Placki smażyć na złoty kolor około 2 -3 minuty z każdej strony. Kiedy będą przyrumienione zdjąć na talerz.

Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Dyniowe placuszki
Dynię pokroić na kawałki ,obrać ze skóry ,usunąć pestki
Dyniowe placuszki
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,dodać jajka, przyprawy i wymieszac
Dyniowe placuszki
Do masy dodać mąkę i ponownie wymieszać do połączenia skłądików
Dyniowe placuszki
Na rozgrzany olej nakłądać porcje masy i smażyć placuszki
Dyniowe placuszki
Smażyć na złoty kolor z każdej strony