pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placuszki cukiniowe wg pacpaw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

takie placki ziemniaczane tylko, że z cukinii

Placuszki cukiniowe wg pacpaw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki cukiniowe wg pacpaw

 

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 1 biała cebula
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki cukiniowe wg pacpaw
Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cztery części, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do cukinii. Dodać sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Wszystkie składniki wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste należy dodać wody lub odstawić je na kilkanaście minut, a cukinie sama puści soki. W przypadku, gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąki. Z czasem ciasto będzie robiło się rzadsze(cukinie puszcza soki) można dosypać wówczas trochę mąki ale nie jest to czynność konieczna. Placki smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym smalcu.
Placuszki cukiniowe wg pacpaw
Cukine obieramy i wykrajamy gniazda nasienne
Placuszki cukiniowe wg pacpaw
Przygotowaną cukinię trzemy na tarce jak na ziemniaki
Placuszki cukiniowe wg pacpaw
Do masy dodajemy jajka, mąkę i przyprawy i mieszamy
Placuszki cukiniowe wg pacpaw
Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor

Tagi:

cukinia