Sposób przygotowania:
Makaron z sosem pomidorowym i parówką
Makaron penne ugotować w lekko osolonej wodzie. W trakcie przygotowywania makaronu, na patelni rozlać oliwę z oliwek i lekko podsmażyć. Dodać poszatkowaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić ok. 4 minuty.
Po tym czasie pokropić parówkę w mniejsze kawałki. Dodać na patelnię. Przyprawić wg uznania. Zalać śmietaną, dodać starty żółty ser i dobrze wymieszać. Dusić ok. 5 minut.
Makaron odcedzić do dużej miski. Dodać sos z patelni. Wymieszać. Przełożyć do misek i posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Po tym czasie pokropić parówkę w mniejsze kawałki. Dodać na patelnię. Przyprawić wg uznania. Zalać śmietaną, dodać starty żółty ser i dobrze wymieszać. Dusić ok. 5 minut.
Makaron odcedzić do dużej miski. Dodać sos z patelni. Wymieszać. Przełożyć do misek i posypać poszatkowaną natką pietruszki.