BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placuszki drobiowo - warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam placuszki drobiowe z dodatkiem warzyw. Placuszki bardzo smaczne szybko znikają z talerza. Robi się je szybko, prosto i nie są pracochłonne. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Placuszki drobiowo - warzywne Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki drobiowo - warzywne

 

  • filet z kurczaka 2 szt,
  • papryka czerwona 1 duża szt,
  • natka pietruszki 1 pęczek,
  • czosnek 3 ząbki,
  • jajka 2 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • mąka około 6 łyżek (tak aby masa dobrze zlepiała),

Sposób przygotowania:

Placuszki drobiowo - warzywne
Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy.

Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka i mieszamy.

Paprykę czerwoną po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i umyciu kroimy w drobną kostkę dodajemy do masy, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki,mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Na rozgrzany olej nakładamy porcje masy i smażymy nieduże placuszki na rumiano z każdej strony.
Placuszki drobiowo - warzywne
Filety z kurczaka po oczyszczeniu ,umyciu i osuszeniu pokroić w drobną kostkę
Placuszki drobiowo - warzywne
Do pokrojonego filetu dodać przyprawy i jajka
Placuszki drobiowo - warzywne
Dodać mąkę oraz oczyszczone,umyte warzywa
Placuszki drobiowo - warzywne
Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników
Placuszki drobiowo - warzywne
Na patelni rozgrzać olej nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki z każdej strony na rumiano

Tagi:

mięso placki