Placuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok. Dynię pokroić na cienkie kawałki i gotować przez kwadrans w soku z pomarańczy. Kiedy bę

Placuszki dyniowe

Składniki:

Placuszki dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe
Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok. Dynię pokroić na cienkie kawałki i gotować przez kwadrans w soku z pomarańczy. Kiedy będzie miękka, rozgnieść ją i dodać otartą skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Do dyniowej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitości. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać masę, formując z niej nieduże placuszki. Smażyć, aż lekko zbrązowieją. Po zdjęciu z patelni można je posypać cukrem i cynamonem. Podaje się je do słodkich win lub do herbaty.