mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepiej smakują na ciepło z cukrem pudrem albo dżemem. Polecam na słodki podwieczorek.

Placuszki dyniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki dyniowe

 

  • 1 żółtko jaja
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe
W misce miksuję dokładnie żółtko z dyniowym pure. Dodaję do tego przesianą mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon i całość mieszam lub miksuję. Na końcu dodaję mleko w takiej ilości, aby ciasto przypominało konsystencją gęstą śmietanę. Smażę niewielkie placuszki na patelni teflonowej. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Placuszki dyniowe
Do ciasta dolewam tyle mleka aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany
Placuszki dyniowe
Nabieram łyżką ciasto i smażę po 3 placki na patelni

Tagi:

dynia