gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Placuszki gruszkowo - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowane placuszki podaję jako danie na obiad lub deser - Polecam, bardzo smakują dzieciom jak i dorosłym :)

Placuszki gruszkowo - serowe

Składniki:

Placuszki gruszkowo - serowe

 

  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 duża gruszka (ok. 330 gram)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 5 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Placuszki gruszkowo - serowe

ETAP 1:

Placuszki gruszkowo - serowe
Obraną gruszkę przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.

Gruszkę obieramy i miksujemy na mus w rozdrabniaczu.

ETAP 2:

Placuszki gruszkowo - serowe
Twaróg z żółtkami i cukrem pudrem miksujemy na jednolitą masę.

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy żółtka oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 3:

Placuszki gruszkowo - serowe
Mus gruszkowy miksujemy z masą serową .

Do masy dodajemy mus gruszkowy i dalej miksujemy.

ETAP 4:

Placuszki gruszkowo - serowe
Do masy serowej wsypujemy mąkę i miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 5:

Placuszki gruszkowo - serowe
Ubite białka łączymy za pomocą łyżki z ciastem.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy łyżką do połączenia się ciasta z białkami.

ETAP 6:

Placuszki gruszkowo - serowe
Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Łyżką nabieramy ciasto i formując placuszki wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.