Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1012]

Placuszki jaglane z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki ze zdrowej kaszy jaglanej i jabłek pokrojonych w kostkę. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Placuszki jaglane z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki jaglane z jabłkiem

 

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki jaglane z jabłkiem
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski.

Jabłka kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do kaszy.

Dodajemy również mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia.

Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.

Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy placuszki oprószone cukrem pudrem.

Z podanych składników wychodzi około 18-20 sztuk.
Placuszki jaglane z jabłkiem
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, wrzucamy ją do miski.
Placuszki jaglane z jabłkiem
Jabłka kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do kaszy.
Placuszki jaglane z jabłkiem
Dodajemy również mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Placuszki jaglane z jabłkiem
Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.