kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki jaglane z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane na kaszy jaglanej z dodatkiem kwaśnej śmietany i kiwi. Placuszki są szybkie w przygotowaniu. Polecam na słodkie śniadanie, obiad, deser lub kolację.

Placuszki jaglane z kiwi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki jaglane z kiwi

 

Sposób przygotowania:

Placuszki jaglane z kiwi
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do miski wkładamy kaszę jaglaną, wybite jajko, kwaśną śmietanę i mieszamy. Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę, dokładamy do miski i mieszamy.

Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i ponowne mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu placuszki z obu stron na złoty kolor.

Placuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki jaglane z kiwi
Do ugotowanej kaszy wybijamy surowe jajko.
Placuszki jaglane z kiwi
Nastę dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy.
Placuszki jaglane z kiwi
Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone kiwi.
Placuszki jaglane z kiwi
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Placuszki jaglane z kiwi
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.