Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno.

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Składniki:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Około 10 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 listków świeżej bazylii (dużych)

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Bazylia i mozzarella:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią
Mozzarella powinna być pokrojona w kostkę, a bazylia drobno posiekana.

Mozzarellę należy odcedzić z zalewy, a następnie pokroić w kostkę.

Natomiast listki bazylii drobno posiekać.

Masa:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią
Masę na placki można wymieszać za pomocą widelca.

Jajka połączyć widelcem z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie dokładnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.

Do powstałej masy jajecznej wmieszać mozzarellę i bazylię.

Smażenie:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią
Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju usmażyć placuszki.
(1 łyżka stołowa masy na 1 placuszek.)

Podanie:

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią
Placuszki będa smaczne nawet następnego dnia.

Placuszki podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionym sosem.

Na zimno również są smaczne.