paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sodziaki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulchne smażone placuszki na sodzie z jabłkami pokrojonymi w kostkę. Super smakują także dzieciakom.

Sodziaki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sodziaki z jabłkami

 

  • mąka pszenna 1,5 szkl
  • mleko zsiadłe 350 ml
  • soda 1 łyżeczka
  • jabłka 2 szt
  • jajka 2 szt
  • sól 1/3 łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sodziaki z jabłkami
Do zsiadłego mleka wbić jajka i razem wymieszać na jednolitą konsystencję.

Do masy melczno- jajecznej wsypać wymieszane wcześniej suche składniki. Razem wymieszać aby powstało gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę omijając gniazda nasienne. Jabłka dodać do ciasta i wymieszać.

Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką placki. Smażyć na złoty kolor.
Sodziaki z jabłkami
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę omijając gniazda nasienne.
Sodziaki z jabłkami
Do masy melczno- jajecznej wsypać wymieszane wcześniej suche składniki.
Sodziaki z jabłkami
Jabłka dodać do ciasta i razem wymieszać.
Sodziaki z jabłkami
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką placki. Smażyć na złoty kolor.