kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Placuszki marchewkowo - cukiniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne placuszki z sezonowej cukinii z dodatkiem marchewki! Świetne połączenie warte uwagi. Idealne na bezmięsny obiad:)

Placuszki marchewkowo - cukiniowe

Składniki:

Placuszki marchewkowo - cukiniowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki marchewkowo - cukiniowe
1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odsączyć z soku wytworzonego przez cukinię.

2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę wymieszać z cukinią, dodać jajko, sól, pieprz (lub ulubione przyprawy), trzy łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać.

3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placuszki i smażyć z obu stron na średnim ogniu.