Sposób przygotowania:
Placuszki cukiniowe
Cukinię myjemy, przekrajamy w zdłuż i
posypujemy solą, zostawiamy na pół godziny, po tym czasie za pomocą papierowego ręcznika wycieramy wodę.
Całą cukinię, razem ze skórką, trzemy na tarce o średnich oczkach.
Do potartej cukinii dodajemy jajka, mąkę, mleko i do smaku sól, pieprzm i świezo startą gałkę. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki, aż zarumienią się z obu stron. Po zdjęciu z patelni, nadmiar tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku.
Dobre są i na ciepło i po ostudzeniu.
posypujemy solą, zostawiamy na pół godziny, po tym czasie za pomocą papierowego ręcznika wycieramy wodę.
Całą cukinię, razem ze skórką, trzemy na tarce o średnich oczkach.
Do potartej cukinii dodajemy jajka, mąkę, mleko i do smaku sól, pieprzm i świezo startą gałkę. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki, aż zarumienią się z obu stron. Po zdjęciu z patelni, nadmiar tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku.
Dobre są i na ciepło i po ostudzeniu.