Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Placuszki cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na koniec sezonu cukiniowe placuszki

Placuszki cukiniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki cukiniowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki cukiniowe
Cukinię myjemy, przekrajamy w zdłuż i
posypujemy solą, zostawiamy na pół godziny, po tym czasie za pomocą papierowego ręcznika wycieramy wodę.
Całą cukinię, razem ze skórką, trzemy na tarce o średnich oczkach.
Do potartej cukinii dodajemy jajka, mąkę, mleko i do smaku sól, pieprzm i świezo startą gałkę. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki, aż zarumienią się z obu stron. Po zdjęciu z patelni, nadmiar tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku.
Dobre są i na ciepło i po ostudzeniu.
Placuszki cukiniowe
Cukinię trzemy raze ze skórką na tarce o średnich oczkach
Placuszki cukiniowe
Smażymy niewielkie placuszki na bardzo rozgrzanej patelni