szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Placuszki otrębowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placuszki z otrębów pszennych i żytnich z dodatkiem suszonej żurawiny to pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie.

Placuszki otrębowe z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki otrębowe z żurawiną

 

  • 1 jajko
  • 20 g otrębów żytnich
  • 20 g otrębów pszennych
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Placuszki otrębowe z żurawiną
Otręby pszenne oraz żytnie wsypujemy do miseczki i mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na drobniejsze kawałeczki. Do otrębów dodajemy jajko, posiekaną suszoną żurawinę i mleko i mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje masy i formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolorek.
Placuszki otrębowe z żurawiną
Etap 1 Do miski przekąłdamy otręby pszenne i żytnie i mieszamy
Placuszki otrębowe z żurawiną
Etap 2 Dodajemy jajko i posiekaną żurawinę
Placuszki otrębowe z żurawiną
Etap 3 Dodajemy mleko i całość dokładnie mieszamy
Placuszki otrębowe z żurawiną
Etap 4 Na patelni smażmy małe placuszki z obu stron

Tagi:

jajko jajka