Sposób przygotowania:
Placuszki-racuszki z kaszy mannyETAP 1:
Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie, wlewamy na gotujące się mleko i chwilę gotujemy. Studzimy. Zimną mannę przekładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, masło i żółtka, całość dokładnie ucieramy mikserem lub pałką.
ETAP 2:
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko).
ETAP 3:
Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Magdalena88
MałaMi89
Bardzo mi miło i dziękuję za miłe słowa :) ja też jadłam pierwszy raz, ale Mama mówiła, że jak byliśmy mali robiła nam często :)))