MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Placuszki-racuszki z kaszy manny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne w smaku, lekko słodkie placuszki na bazie kaszy manny to świetna propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Można jeść same, z dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Placuszki-racuszki z kaszy manny

Składniki:

Placuszki-racuszki z kaszy manny

 

  • 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia
  • 1 szkl. mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki-racuszki z kaszy manny

ETAP 1:

Placuszki-racuszki z kaszy manny
Wszystkie skłądniki ciasta oprócz białek łączymy ze sobą

Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie, wlewamy na gotujące się mleko i chwilę gotujemy. Studzimy. Zimną mannę przekładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, masło i żółtka, całość dokładnie ucieramy mikserem lub pałką.

ETAP 2:

Placuszki-racuszki z kaszy manny
Białka muszą być mocno ubite, stąd też szczypta cukru dodana podczas ubijania, aby można było dłużej ubijać

Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko).

ETAP 3:

Placuszki-racuszki z kaszy manny

Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.