Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placuszki serowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

słodkie, pachnące, idealne na podwieczorek

Placuszki serowo-cytrynowe

Składniki:

Placuszki serowo-cytrynowe

 

  • 30 dkg sera białego, półtłustego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5-0,75 szkl. mąki pszennej,
  • 1 op. cukru waniliowego 16g,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • skórka otarta z całej, sparzonej cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 małe jajka,
  • do smażenia: 2-3 łyżki masła+2-3 łyżki oleju,
  • do oprószenia: kilka łyżeczek cukru+1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Placuszki serowo-cytrynowe
Wszystkie składniki ciasta (mąki na razie połowę!) włożyłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na gładką masę. Powinna być bardzo gęsta, ale jednak nieco płynna. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam olej i wykładałam porcje ciasta wielkości 1,5 łyżki - powinny się lekko rozpływać tak jak bliny. Smażyłam aż się zrumieniły z obu stron. Po usmażeniu osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzach posypałam cukrem z cynamonem, podałam z sosem z owoców jagodowych i morelami.